Program na Chill out sceni tokom festivala

09.13.2009

Dokumentarni film “Prvi pravi ženski zvuk”

Dokumentarni film “Prvi pravi ženski zvuk” autorke Brankice Drašković govori o novosadskoj rok grupi Boye, koja je početkom osamdesetih oživljavajući žensku liniju duha u jugoslovenskom rokenrolu, sa punom svešću o vrsti muzike za koju se opredelila, izborila svoje mesto na do tada isključivo “muškoj ” sceni i nametnula se kao jedna od originalnih i osvežavajućih muzičkih pojava. Njihova dvocenijska priča, koju krase upornost, doslednost i ženski princip, u filmu je prikazana kao deo mnogo šireg kulturnog i društvenog konteksta u kome su se razvijale ne samo kao kvalitetni muzičari/ke, već i kao samosvojne individue svesne vremena i okruženja u kojem su stvarale.

Dramaturška linija filma prati različite kreativne faze u razvoju grupe. Od nastanka u okrilju jugoslovenskih novotalasnih strujanja i novosadske umetničke scene, zatim njihovih nastupa u Beču i Lincu 1983. godine na internacionalnim festivalima Frauen in der Rock Music i Frauen Avantgarde, preko snimanja diskografskih izdanja od Zagreba, Novog Sada, Beograda i Holandije, te koncertnih nastupa, do samog raspada grupe i rezimea njihovog značajnog uticaja na celokupnu muzičku scenu.

Osim gotovo svih muzičara koji su prošli kroz bend (Biljana Vlaisavljević, Jasna Manjulov Tišma, Ljiljana Mićović, Jelena Svilar, Ilija Vlaisavljević Bebec….) u filmu se pojavljuju i svi značajni umetnici koji su na različite načine sarađivali sa njima i podržavali njihov kreativni razvoj. Među njima su muzičari: Koja (Disciplin A Kitschme), Kebra (Obojeni program), Cane (Partibrejkersi), književnici Slobodan Tišma (Luna, La Strada), Vlada Kopicl i Vladimir Tasić, te reditelj Aleksandar Davić. O njihovim muzičkim kreacijama u filmu govore i muzički kritičari Aleksandar Žikić, Dragan Ambrozić (Beograd) Ante Čikara, Aleksandar Dragaš (Zagreb), muzički producent Mile Ćirić (Holandija), novinari Igor Vidmar (Ljubljana), Petar Luković, Teofil Pančić (Beograd), jedan od najvećih fanova grupe Tereza i mnogi drugi.

Film je realizovan sredstvima Sekreterijata za kulturu Autonomne pokrajine Vojvodine uz veliku pomoć festivala Exit, kao i Kulturnog centra Novi Sad.

Napišite komentar

Upozorenje: Moderacija komentara je uključena, vaš komentar se neće pojaviti dok ga urednik ne odobri.