Istorija

 • history image
  1756

  Bečka carska komora osniva Apatinsku pivaru

  Apatinska pivara počela je sa radom davne 1756. godine kao „Carska pivara“. U istorijskim zapisima iz tog doba ostali su zabeleženi podaci o proizvodnji 12.000 hektolitara piva u XVIII veku.

 • history image 1919

  Rad na rekonstrukciji pivare uvećava godišnji kapacitet na 30.000 hl piva

  Krajem XIX veka pivara prelazi u privatno vlasništvo. Ova promena donosi velika investiciona ulaganja i označava početak nove faze u razvoju pivare. U periodu do Prvog svetskog rata, proizvodnja je dostigla 16.000 hektolitara piva godišnje.

 • history image
  1935

  Zaustavlja se proizvodnja zbog zastarele opreme

  Bio je to težak period za pivaru. Posledice Velikog rata i sloma finansijskog tržišta krajem dvadesetih godina prošlog veka, u kombinaciji sa zastarelom opremom, dovode do prestanka proizvodnje. Ipak, jednom upaljena iskra ljubavi prema pivarskom zanatu nije mogla da bude tek tako ugašena. Poput svih pravih pivarskih majstora, ljudi u Apatinu su znali da je strpljenje važno i da postoji pravi momenat za sve. Samo ga je trebalo sačekati.

 • history image
  1945

  Pivara nastavlja sa radom

  Po završetku Drugog svetskog rata dolazi do pokretanja proizvodnje. Zaposlenih 60 radnika sa postojećom opremom godišnju proizvodnju brzo dovode na 13.500 hektolitara piva. Počinje novo doba u razvoju pivare.

 • history image 1950

  Intenzivno ulaganje u tehnički i tehnološki razvoj - proširenja i modernizacija

  Već 1950. godine, proizvedeno je 40.782 hektolitara piva, a broj zaposlenih radnika popeo se na 120. Tokom sedamdesetih uveden je proces automatizovanih visokotiražnih linija, što je rezultiralo proizvodnjom od čak 634.681 hektolitara piva 1977. godine, ali i proširenjem asortimana osvežavajućim bezalkoholnim pićima od narandže, limuna, borovnice, a kasnije i od alpskih trava.

 • history image
  2003

  Belgijska kompanija Interbrew

  Apatinska pivara 2003. godine postaje deo belgijske kompanije Interbrew. Ovaj međunarodni pivarski gigant je 2005. godine postao deo InBew mreže. Tokom trogodišnjeg investicionog perioda u unapređenje proizvodne tehnologije uloženo je oko 100 miliona evra.

 • history image
  2009

  Apatinska pivara postaje članica Starbev grupacije

  U decembru 2009. godine Apatinska pivara postaje deo Star Bev grupe koja je poslovala na tržištima BiH, Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Mađarske, Češke, Rumunije, Slovačke i Srbije.

 • history image 2012

  Apatinska pivara postaje deo kompanije Molson Coors Evropa

  U junu 2012. godine Apatinska pivara postaje deo jedne od najvećih globalnih pivarskih kompanija Molson Coors, kao deo grupacije Molson Coors Evropa. Molson Coors Evropa ima sedište u Pragu, koja posluje na tržištima Srbije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Crne Gore, Rumunije i Slovačke. U brendove Molson Coorsa ubrajaju se: Jelen pivo, Nikšićko pivo, Borsodi, Bergenbier, Ožujsko pivo, Kamenitza i mnogi drugi.